Έργο Ε.Ι.Γ.Κ.

Μετά από μακροχρόνιο αγώνα δεκαετιών για τα την τακτοποίηση και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του, την προσαρμογή  και  τον επαναπροσανατολισμό του σκοπού του στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες το Ίδρυμα δίνοντας προτεραιότητα στις εργαζόμενες νέες μητέρες δημιούργησε τον Βρεφονηπιακό Σταθμό Εστία Παιδιού Χαλανδρίου.

Το κτίριο της Εστίας Παιδιού, δυναμικότητας σήμερα διακοσίων δώδεκα (212) νηπίων, θεμελιώθηκε το 1997 και ολοκληρώθηκε το 2006. Αποτελεί ένα πρότυπο παιδαγωγικό κέντρο προσχολικής ηλικίας. Έχει κατασκευαστεί σε χώρο έκτασης 4.000 τ.μ. πλησίον του Σταθμού του μετρό «Χαλάνδρι».

Πρόκειται για ένα τριώροφο κτιριακό συγκρότημα μεθ’ υπογείου συνολικής επιφανείας 3.811 τ.μ., εκ των οποίων τα 1.510 τ.μ. του ισογείου ανήκουν εξολοκλήρου στον παιδικό σταθμό. Η αρχιτεκτονική και ο άρτιος εξοπλισμός του καλύπτουν τις ανάγκες λειτουργίας ενός υπερσύγχρονου κέντρου προσχολικής ηλικίας με 7 ευρύχωρες αίθουσες, υπόλοιπους λειτουργικούς χώρους, και μεγάλη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, ενώ η συνολική έκταση των υπαίθριων χώρων για χρήση των νηπίων ανάλογα τις ηλικίες τους ανέρχεται σε 1.235 τ.μ..

Στους ορόφους, μαζί με το Ιατρείο, τη Βιβλιοθήκη και τις αίθουσες που προορίζονται για τη φύλαξη βρεφών, υπάρχουν χώροι για τη μελλοντική στέγαση της διοίκησης του Ιδρύματος, ξενώνες, όπως επίσης και χώροι που μπορούν να καλύψουν πρόσθετες εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Με την αποπεράτωση των κτιριακών εγκαταστάσεων της Εστίας Παιδιού και μη έχοντας άμεσα τη δυνατότητα να λειτουργήσει τον  παιδικό σταθμό στη πλήρη δυναμικότητά του, το Δ.Σ. του Ιδρύματος παραχώρησε το 2007 δωρεάν στο Δήμο Χαλανδρίου και για μία 4ετία τη χρήση των εξοπλισμένων εγκαταστάσεων της Εστίας Παιδιού όπου φιλοξενήθηκαν τρεις (3) παιδικοί σταθμοί του Δήμου εξυπηρετώντας περί τα 280 παιδιά ετησίως.

Τα μαγειρεία της Εστίας Παιδιού και οι βοηθητικοί τους χώροι (παρασκευαστήριο,  αποθήκες, ψυγεία) έχουν παραχωρηθεί δωρεάν εδώ και περίπου 2 χρόνια στο Ελληνικό Κέντρο Προαγωγής Κοινωνικής και Ψυχικής Υγείας «ΠΟΡΕΙΑ Α.Μ.Κ.Ε.» για την παρασκευή συσσιτίων (150 μερίδες ημερησίως ) στα πλαίσια συμμετοχής του Ιδρύματος στο Πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της φτώχειας στο Δήμο Χαλανδρίου από κοινού με τους υπόλοιπους συμπράττοντες φορείς, τον Δήμο Χαλανδρίου και τις Κοινωνικές Δομές του, το Φιλόπτωχο Ταμείο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «ΠΟΡΕΙΑ».

Σήμερα παρά τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες το Ίδρυμα εκπληρώνει το σκοπό του διαθέτη, δεδομένου ότι λειτουργεί αυτοδυνάμως και φιλοξενεί 44 παιδιά, εκ των οποίων τα 10 εντελώς δωρεάν, τα λοιπά δε συνεισφέροντας στα τροφεία σε ποσοστό που δεν αντιστρατεύεται τον κοινωφελή χαρακτήρα του Ιδρύματος.

Με άρτια εκπαιδευμένο παιδαγωγικό προσωπικό το οποίο είναι αφοσιωμένο στην εκπλήρωση των παιδαγωγικών στόχων, θα συνεχίσει να καταβάλει άοκνες προσπάθειες, όπως έχει πράξει μέχρι σήμερα, ώστε να μπορέσει να διατηρήσει και να αυξήσει τον αριθμό των παιδιών που φιλοξενεί.

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω